czech deutsch  english
návrat na úvodní stránku...

Aktuality

26. 04. 2014

Přední Kopanina má své rekordy


Na sv. Vojtěcha 23. dubna 2014 proběhla na Přední Kopanině malá oslava, související se zapsáním dvou unikátních pamětihodností této městské části do České knihy rekordů.


Dokumenty:

Nejmenší vlastivědné muzeum v Čechách

Přední Kopanina je nejmenší pražskou městskou částí a není tedy divu, že se prezentuje netradičními rekordy. Malebná obec se snaží zviditelnit své mimořádné aktivity na poli kulturní prezentace svých památkových hodnot. Vedle unikátní románské rotundy sv. Maří Magdaleny, souboru historických objektů v jádru obce, včetně pozůstatků jezuitského vrchnostenského dvora a množství dalších pamětihodností byla mimořádným úsilím zastupitelstva obce kompletně opravena nevelká barokní kaple z počátku 18. století, která se stala sídlem nevelkého vlastivědného muzea prezentujícího historii této příměstské obce. A právě toto nevelké vlastivědné muzeum v České republice, ale i ve střední Evropě, se stalo prvním rekordmanem, díky své minimální rozloze, která činí pouhých 15,21 m2. Muzeum je stálou expozicí otevřenou od 29. listopadu 2012 a 23. dubna 2014 získalo certifikát a bylo zapsáno do České knihy rekordů a zaneseno do České databanky rekordů Agenturou Dobrý den.

Informace o Muzeu v Přední Kopanině naleznete ZDE nebo ZDE

Nejmenší hospodský orloj v Čechách

Druhý pozoruhodný rekord se nachází nedaleko od Muzea Přední Kopaniny v restauraci U Housliček. Pod stropem útulné hospůdky je pro pobavení hostů zavěšen nevelký (100 x 120 cm) unikátní nejmenší hospodský orloj v českých zemích, na němž se každou hodinu roztočí šest hospodských apoštolů. Autorem orloje je místní restauratér Martin Řeháček, který ho připravoval a kreslil téměř pět let. Podle jeho návrhu vyrobil charismatické postavičky orloje loutkář Zdeněk Bezděk. Šest apoštolů je zastoupeno panem hospodským s viržinkem, blonďatou servírkou s kraťoučkou sukní, zemědělcem krotícím splašený sud, silákem předvádějícím, kolik piv snese či unese, mistrem kuchařským s čuníkem a veselým harmonikářem s dobře přiživovanou opičkou za krkem. Hodinový stroj je dílem p. Hrubého z Prachatic. Centrem orloje je restaurační zařízení stylizované do podoby kostela. Věž je osazena dvěma ciferníky, z nichž jeden běží kupředu a druhý nazpět, což poukazuje na relativitu hospodského času. Oba ciferníky jsou tvořeny porcelánovými tácky, které dlouhá léta sloužily k evidenci vypitých piv, což dokládají početné čárky na jejích okrajích udávajících čas. Produkce orloje je doprovázena řinčivým orchestrionem vyhrávajícím Vejvodovu Škoda lásky, na závěr zakokrhá kohout a po slastném mlsání piva si pořádně odříhne. Na spodní lunární části orloje se nacházejí stylizované postavičky z populárních mariášových karet, které si připíjejí pivem s českým lvem. Na oblíbenou hospodskou karetní hru odkazují i drobné mince na spodním ciferníku. Ten doplňují i tradiční postavy ze Staroměstského orloje, kterým je smrtka, Turek, obchodník a anděl. Oko uprostřed ciferníku sleduje, zda všichni přítomní udržují ve svém půllitru správnou hladinku. Roztomilé zpestření pro potěchu hostů hostince U Housliček bylo 23. dubna 2012 zapsáno do české knihy rekordů jako nejmenší hospodský orloj v českých zemích.

Přijeďte se na obě dvě kuriozity Přední Kopaniny podívat. Stojí za vidění.

Informace o hospodském orloji a restauraci U Housliček naleznete ZDE

O zápisu do České knihy rekordů ZDE

Vojtěch Kašpar
ilustrační fotografie