czech deutsch  english
návrat na úvodní stránku...

Aktuality

15. 05. 2019

Pro kamna ke Špačkovi


Dnes začíná v domě U Zlatého prstenu výstava Pro kamna ke Špačkovi - kachle a kamnářství v renesanční Praze, která potrvá až do konce března příštího roku.


Výstava, která je dílem našeho kolegy PhDr. Jaromíra Žegklitze (ve spolupráci s Mirkou Šmolíkovou), představuje návštěvníkům archeologické nálezy kamnových kachlů, forem na jejich výrobu a dalších předmětů s jejich výrobou spojených. V letech 2003 - 2006 prováděla naše společnost rozsáhlý archeologický výzkum na náměstí Republiky (dnešní Palladium). V jeho průběhu byla odkryta i část parcely s pozůstatky hrnčířské dílny, která byla na základě písemných pramenů spojena s hrnčířem Adamem Špačkem, který zde působil v letech 1531 - 1572. Unikátní je právě ono spojení archivních pramenů a archeologických nálezů hrnčířského odpadu (jen zlomků kamnových kachlů bylo na 27 000!).
Nálezy z této konkrétní dílny jsou pak zasazeny do celkového obrazu kamnářské produkce 16. století s důrazem na působení hrnčířů na Novém Městě pražském. Návštěvník je také informován o způsobu výroby kamnových kachlů a jednotlivé výzdobné motivy na čelních stěnách těchto kachlů jsou prezentovány s jejich grafickými předlohami (dřevoryty, medaile, atd.).
Co je však neméně důležité než výstava samotná, jsou publikace, které ji doprovázejí. Menší z nich je obrazová publikace s minimem textu, která je jakýmsi průvodcem či vzpomínkou na výstavu samotnou. Druhá a o poznání větší, reprezentuje detailní zpracování archeologických nálezů z dílny Adama Špačka včetně rozsáhlého katalogu nalezených kachlů. Radost z těchto publikací je o to větší, že jsou návštěvníkům výstavy k dispozici hned od jejího zahájení.
Rozhodně si nenechte výstavu ani knihy ujít, stojí totiž za to!
Martin Vyšohlíd
ilustrační fotografie